babeczki dopracowane,wciąż nie ma zdjęcia bo one znikają!
Babeczki podwójnie pomarańczowe opcja z orzechami
1 pomarańcza (skórkę otrzeć, sok wycisnąć do miseczki)
3 trzy łyżki rozpuszczonego masła
2 ( i pół, zależnie od mąki) szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
Orzechy
czekolada do ozdoby ( w opcji z czekoladą, czekoladę pokroić i wrzucić do środka)
mbir w proszku kardamon,cynamon do smaku
mokre składniki wymieszać energicznie (przypominam, do mokrych zaliczamy też cukier)
dodać skórkę, wymieszać
dodać orzechy, wymieszać
dodąć mąkę z proszkiem i przyprawami ... wymieszać :D (tak to ciastka nie do zepsucia)
ciasto rozlać do blachy do muffinek i piec w nagrzanym na 180 stopni około 25 minut lub do suchego patyczka
kiedy wystygną maczać w rozpuszczonej czekoladzie
Babeczki mają tendencję do znikania i pachną obłędnie, tak świątecznie
A daloby rade uzyc maki razowej i oleju zamiast masla...? ;-)
OdpowiedzUsuńA pewnie bezproblemowo, to zwykły przepis z pomarańczowym twistem, tylko wtedy nie wiem ile mąki wejdzie, musi być gęstsze niż śmietana, no i mniej wyrosną.
OdpowiedzUsuń