Nadeszła
jesień i musicie przyznać jest piękna.
Pomarańczowości
i czerwienie już pojawiają się na
drzewach… ale zanim liście opadną pojawia się królowa jesieni – DYNIA.
Jest
delikatna w smaku, wspaniale łączy się z przyprawami, szybko jest gotowa i można z niej zrobić nie tylko zupę, choć
jak wiadomo i ta jest pyszna. W tym roku kupiliśmy całą dynię, miała 7 kilo
piękny obły kształt i nasze dziecko ją pokochało :D .
Ale
wracając do sedna wpisu prezentuję wam 5 PRZEPISÓW NA POTRAWY Z DYNI
1. Pikantny czatnej z dyni wg Nigeli przepis na 6 słoików 250 ml
- kilogram miąższu z dyni
- 2 średnie cebule
- 1
kwaśne jabłko
- 100 g sułtanek
- 2 małe papryczki chili ( ja dałam
słodki sos chili )
- 275g jasnego cukru trzcinowego
- po jednej łyżeczce cynamonu,
mielonego imbiru, mielonych goździków i soli
- 2 czubate łyżki drobno posiekanego
Świerzego imbiru
- 625ml octu winnego
Dynię, cebule i jabłko należy pokroić
w bardzo drobną kosteczkę;
Włożyć wszystkie składniki do sporego
garnka i zagotować;
Gotować na średnim ogniu mniej więcej
godzinkę, czatnej musi być gęsty a dynia
mięciutka
Nałożyć gorący czatnej do słoiczków
szczelnie zakręcić i wystudzić postawione denkami do góry.
Czatnej powinien przegryzać się dwa
miesiące, potem smacznego ! Jest pyszny z mięsem i jako dodatek do warzyw a
niektórzy jadają go z chlebem :D
2. Placuszki dyniowe (na dwie głodne osoby i wiecznie
głodnego bobasa)
- 400 – 500 g przetartej na małych
oczkach dyni
- opakowanie serka feta
- jajko
- mąką ziemniaczana lub pszenna –
wedle potrzeby
- sól majeranek i pieprz
Robi się je dokładnie tak jak
ziemniaczane, ale tu dodajemy jeszcze serek feta – rozdrabniamy go widelcem a
potem mieszamy wszystko razem na gładką masę
Ponieważ serek jest słony bardzo
ostrożnie dozować sól, można całkowicie z niej zrezygnować
Po dodaniu i wymieszeniu mokrych
składników dodajemy tyle mąki, by ciasto miało pożądaną konsystencję – gęstsze
niż śmietana ( jeśli dodamy mąkę ziemniaczaną
placuszki będą miały konsystencję lekko gumowatą, tak jak kluski
śląskie)
Placuszki smażymy z obu stron na
oleju
Można zjeść ze śmietaną.
3. Zupa dyniowa Jagody ( przepis nie jest mój, ale jest
najpyszniejszy ! )
Porcja na około 4 porcje (zależnie od
wielkości)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- około 500g miąższu z dyni pokrojonego
w kostkę
- bulion warzywny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- kwaśna, gęsta śmietana i
szczypiorek do podania
Cebulę kroimy w drobną kostkę,
czosnek przeciskamy przez praskę, całość wrzucamy na rozgrzaną oliwę
Kiedy cebula się zeszkli wrzucamy do
garnka dynię i chwilę przesmażamy
Zalewamy dynię bulionem, cała dynia
musi być nim przykryta
Gotujemy do miękkości
Doprawiamy do smaku
Miksujemy, dodajemy kleks śmietany i
drobno pokrojony szczypiorek
4. Dyniowe Curry z Ciecierzycą
- 400g miąższu z dyni pokrojonego w
kostkę
- pierś kurczaka (można zastąpić 200g
dodatkowej dyni)
- puszka ciecierzycy
- puszka mleka kokosowego
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- ryż
- trzy łyżeczki zielonej pasty curry,
proszek curry, dwie łyżki soku z limonki, dwie łyżki słodkiego sosu chili, sos
sojowy, kostka rosołowa
W woku podgrzewamy olej, na gorący
wrzucamy cebulę oraz pastę curry, energicznie mieszamy
Dodajemy pokrojonego w kostkę
kurczaka i wciąż mieszamy, żeby kurczak obtoczył się w paście
Kiedy mięso jest białe dorzucamy
dynię i smażymy często mieszając jeszcze kilka minut
Do woka nalewamy wody, tak by
przykryła produkty, dodajemy kostkę rosołową, proszek curry, sos chili i sok z
limonki
Redukujemy sos, w między czasie
gotujemy ryż w osolonej wodzie
Kiedy sos jest zredukowany, a dynia
miękką, do woka wlewamy mleko kokosowe i dodajemy ciecierzycę doprawiamy sos
jeśli jest to potrzebne
Ponownie redukujemy sos, powinien
mieć gęstość śmietany
Curry podajemy z ryżem, ilość porcji
w sumie zależy od ilości głodnych, sosu jest dużo, a ryż zawsze można dogotować
:D
5. Ciasto Dyniowe
-
dwie szklanki przetartego miąższu dyni
- dwie szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 2 jajka
- 5 łyżek oleju
-
bakalie o ile i ile się ma
- łyżka przyprawy do piernika ( Alle
może być kardamon i gałka muszkatołowa)
- łyżeczka cynamonu
- dwie łyżeczki proszku do pieczenie
- margaryna i bułka tarta do przygotowania blachy
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza,
przygotować blachę ( u mnie kwadratowa 20cm na 20 cm )
Jajka
i cukier rozmieszać w misce aż do rozpuszczenia cukru
Dodać olej, wymieszać
Dodać pokrojone bakalie, przyprawy
oraz miąższ z dyni, oczywiście wymieszać
Dosypać mąki wraz z proszkiem do
pieczenia wszystko połączyć w jednolitą masę
Wlać ciasto do blaszki, powierzchnię
wyrównać
Piec około 30 – 40 minut lub do
suchego patyczka
ZJEŚĆ :D
To już wszystko, pięć dań, pięć propozycji
wszystkie pyszne !
O ty zdrajco, już się z Tobą jutro policzę! ;-P Czyja zupa jest najpyszniejsza, czyja? Foch!
OdpowiedzUsuńNo moja :D ale z Jagodowego przepisu :P a co ? ;D
OdpowiedzUsuń